in , ,

‘Ενα διαφορετικό Top 5 που είναι εδώ για να τουμπάρει το rap game!

Το Hip-Hop είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη μουσικής των τελευταίων δύο δεκατιών. Καθώς περνάνε τα χρόνια ωστόσο, έχει κατορθώσει να διατηρήσει το όνομα του, όχι όμως και τον ήχο του.

Απ΄τα 80’s μέχρι και σήμερα, 40 χρόνια μετά, ο ήχος του και το μουσικό του φάσμα είχε την τάση να εξελίσσεται, ή και να αλλάζει ολοκληρωτικά αν προτιμάτε, μορφή για εμπορικούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Θα μπορούσαμε δηλαδή με ευκολία να χωρίσουμε το συγκεκριμένο είδος σε 2 φάσεις: το ‘Old School’ και το ‘New School’. Καθεμία από τις οποίες εκπέμπει πολλά και διαφορετικά μουσικά φάσματα και με την συνέχεια· νοήματα, συναισθήματα ή και αν θέλετε, διαφορετικά vibes.

Με το συγκεκριμένο βαρυσήμαντο Top 5, προσπαθώ να θίξω αλλά και να σας μεταφέρω την ραγδαία μεταβλητότητα στον χαρακτήρα, δηλαδή την αλλαγή που δέχονται οι στίχοι ενώ τα beats παραμένουν σύγχρονα. Ο λόγος όπως μπορείτε να μαντέψετε, δεν είναι άλλος απ΄την επικαιρότητα, την άμεση ανάγκη του κόσμου για έμπνευση και όχι πλέον τόσους πολλούς ύμνους για nightclubs… Έχουμε και λέμε:

5. Lil Baby – The Bigger Picture

Ο Lil Baby στο κομμάτι του The Bigger Picture γράφει στίχους αφύπνισης, κάτι το οποίο σίγουρα δεν μας έχει συνηθίσει. Δεν θα ασχοληθώ καν με το πως εκλαμβάνει ο καθένας την μελωδία και τους στίχους, αλλά αν έχει τύχει να ακούσεις κομμάτια του rapper απ’ την Atlanta, σίγουρα δεν τα κατατάσσεις στα κοινωνικά.

Για πρώτη φορά όμως, αναφερόμενος στο album του My Turn, και πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω κομμάτι, κατορθώνει να αφήσει τις ανησυχίες και τα αισθήματα του να να πάρουν μορφή στο χαρτί, εκφράζοντας κάτι εντελώς βιωματικό και αληθινό χωρίς πολλούς περίτεχνους όρους, αλλά στίχους βγαλμένους από την ψυχή που εύκολα θα μπορούσες να διαβάσεις αντίστοιχα, με λιγότερη ταχύτητα προφανώς, σε κάποιο όμορφα αντιστασιακό ποίημα. Η παραγωγή είναι από τους Noah & Section 8. Το videoclip γυρίστηκε εν μέσω πορείας και μας δίνει μια πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, όπως και αρκετά απ’ τα κομμάτια που θα δούμε στην συνέχεια.

“It’s bigger than black and white, It’s a problem with the whole way of life. It can’t change overnight, but we gotta start somewhere”

4. Kendrick Lamar – Alright

Ο επόμενος στην λίστα είναι ο Kendrick Lamar. Εμπνευσμένος, από τους Tupac, Eminem, Jay- Z και N.W.A, o Kendrick Lamar Duckworth ή αλλιώς K–Dot, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην hip – hop σκηνή το 2004, σε ηλικία μόλις 16 ετών, με το πρώτο του ολοκληρωμένο project το Youngest Head N*gga in Charge (Hub City Threat: Minor of the Year). ). Εκτός από την ατομική του καριέρα ο Kendrick ήταν μέλος σε ένα hip-hop group Black Hippy το οποία απαρτιζόταν από τους  Ab-Soul, Jay Rock και Schoolboy Q. Ο Lamar, έχει αναγνωριστεί ως ο “βασιλιάς της West Coast” από διακεκριμένα άτομα όπως ο Snoop Dog, Dr. Dre και άλλους · όπως επίσης και το Rolling Stone Magazine τον έχει ονομάσει ως ο “ σημαντικότερος καλλιτέχνης των τελευταίων ετών”.

Το στυλ του Kendrick, είναι πιο κοινωνικοπολιτικό. Στο δίσκο του “ To Pimp A Butterfly” ο οποίος περιλαμβάνει τις δύο μεγαλύτερες επιτυχίες το του “DAMN” και το “Alright, o Lamar σκιαγραφεί μία εικόνα της Αμερικής υπό το κίνημα “Black Lives Matter” 4 χρόνια πριν την υπάρχουσα κατάσταση.

“Wanna kill us dead in the street fo sho N*gga, I’m at the preacher’s door/ My knees getting weak and my gun might blow But we gonna be alright”

Advertisements

3. DaBaby – ROCKSTAR (BLM Remix) ft. Roddy Ricch

Άλλος ένας νέος και πολλά υποσχόμενος artist, ο οποίος έχει κατακτήσει την κορυφή στα παγκόσμια charts, ερμηνεύει και… με τον δικό του ξεχωριστό ήχο την υπάρχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται οι Η.Π.Α. το τελευταίο διάστημα. Φυσικά, μιλάμε για τον DaBaby, o οποίος με το κομμάτι του Rockstar και το remix του για το black lives matter παρουσιάζει την ασταθή κατάσταση, την οποία βιώνουν εκείνος και οι συμπολίτες του.

Ο γεννημένος Jonathan Lyndale Kirk , ο οποίος κατάγεται από το Charlotte της νότιας Carolina, έγινε γνωστός με το album του “Baby on baby” το 2019 κατακτώντας την έβδομη θέση στο Billboard 200 και αντίστοιχα με το δεύτερο album του “Kirk” την πρώτη θέση. Το κομμάτι “Rockstar” το οποίο εμπεριέχει τον Roddy Ricch, κατέχει την πρώτη θέση στο Billboard Hot 100, όπως και στα U.K charts.

Στη νέα έκδοση του “Rockstar”, ο DaBaby, κατηγορεί δημοσίως την αστυνομία και μεταξύ άλλων δηλώνει ότι τον ενοχλούν επανειλημμένα από τότε που έγινε διάσημος. “As a juvenile, police pull their guns like they’re scared of me”. Με αφορμή αυτό ραπάρει για να δείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκείνος με την επιβολή του νόμου, όπως και ένα τεράστιο ποσοστό των συμπολιτών του με το ίδιο χρώμα δέρματος.

Cops wanna pull me over, embarrass me/ abusin’ power you never knew me, thought I was arrogant. As a juvenile, police pulled their guns like they scared of me

2. 21 Savage – Nothin’ New

Ο γεννημένος στο Λονδίνο αλλά μεγαλωμένος στην Atlanta, Shéyaa Bin Abraham-Joseph παίρνει πολιτικό ρόλο στο κομμάτι του Nothin’ New, εκφράζοντας τις βιωματικές απογοητεύσεις του όσον αφορά το σύστημα αλλά και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι μαύροι στην Αμερική. Ο τίτλος αντικατοπτρίζει το πόσο κοινότυπα έχουν γίνει ανεπάλληλα απάνθρωπα γεγονότα βλασφημίας. Αναφέρεται σε δολοφονίες ή ακόμη και αναπόφευχτες ακαδημαϊκές εγκαταλείψεις αφρο-αμερικάνων, καθώς και πόσο αποκεντρωμένη έχει καταντήσει να είναι η κοινωνία γύρω από αυτό.

Ο 21 Savage μας αποδυκνείει πως δεν υπάρχει τίποτα νέο. Μας δηλώνει, ότι έχει γίνει κοινωνικός κανόνας σε αυτές τις πόλεις και πως άτομα της μεινότητας ή και όχι, δεν έχουν καμία επιλογή παρά να χρησιμοποιήσουν βία ή να ασχοληθούν με το εμπόριο ναρκωτικών ουσίων αν θέλουν να ζήσουν έναν άνετο, αποδεκτό τρόπο ζωής, θέτοντας τον εαυτό του ως πιθανό παράδειγμα.

Στην παραγωγή αυτού του masterpiece που κυκλοφόρησε το 2017, δεν είναι άλλοι εκ των κορυφαίων beatmaker της εποχής μας, Zeethoven & Metro Boomin. Το videoclip ξεκινάει με διάφορα ειδησεογραφικά αποσπάσματα, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει άλλη μια αδικαιολόγητη δολοφονία αφρο-αμερικάνου εν όψει ληστείας, αυτή την φορά επειδή έτυχε να βρίσκεται στο σκηνικό και να φοράει σκουρόχρωμα ρούχα…

Another n*gga made the news, it ain’t nothin’ new
He done dropped outta school, it ain’t nothin’ new
He done got his first tool, it ain’t nothin’ new”

Advertisements

1. YG – FTP

Στην επόμενη θέση βρίσκεται ο ‘Young Gangsta’, ένας από τους δημοφιλέστερους rappers των τελευταίων ετών, δημιουργός των παγκοσμίως διαδεδομένων club ύμνων: My N*gga, Who Do You Love, I Wanna Benz κ.α.

Με το κομμάτι του FTP στρέφει τον λόγο του ενάντια στις αρχές, δίνοντας μας μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Los Angeles. Αυτό γιατί πέρα από τους στίχους, το videoclip από μόνο του χάρη σε εκείνον και τις ομάδες διαμαρτυρίας ‘Black Lives Matter Los Angeles’ και ‘BLD PWR’ πραγματοποιήθηκε μια πορεία 100.000 ατόμων, για πρώτη φορά στην ιστορία της California. Δεν χρειάζεται να το ακούσεις 2η φορά για να νιώσεις την αγανάκτηση και το μίσος που έχει δημιουργηθεί λόγως της απάνθρωπης συμπεριφοράς της αστυνομίας που υπήρχε ανέκαθεν, ενάντια των αφρο-αμερικανών πολιτών, παρά την πάροδο του χρόνου και της υποτιθέμενης ανάπτυξης. Ακούγοντας το track νοσταλγώ αλλά και σέβομαι περισσότερο τους θρύλους N.W.A., οι οποίοι μας αποδυκνείουν πως όλα στην ζωή είναι κύκλος. Όσο και για τον YG, ένα μεγάλο μπράβο για το πάθος και τις αλήθειες που προσπαθεί να βγάλει στο φως, αψηφώντας τις εντολές του συστήματος.

It’s the Ku Klux Cops, they on a mission, It’s the Ku Klux Cops, got hidden agendas/ It’s the truth, I won’t stop. Open cases, police already hate me. Why not?

Bonus Track: YG & Nipsey Hussle “FDT” (F_ck Donald Trump)

Όπως υπονοεί ο τίτλος, αυτό το τραγούδι είναι μια κριτική για ton Donald Trump, ο οποίος κατά την στιγμή της κυκλοφορίας του τραγουδιού, ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016. Στη συνέχεια κέρδισε την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και κέρδισε επιτυχώς τις γενικές εκλογές στις 9 Νοεμβρίου 2016 σε μια απίστευτη αναστάτωση εναντίον της πρώην υπουργού Εξωτερικών Hillary Clinton. Λόγω της ρατσιστικής και συχνά βίαιης ρητορικής του, ο Trump έχει επικριθεί έντονα τόσο από την πολιτική τάξη όσο και από τους απανταχού ψηφοφόρους.

Ο αδικοχαμένος Hussle ήθελε να επικεντρωθεί στην παροχή λύσεων και έμπνευσης για νέους αφρο-αμερικανούς σαν κι αυτόν. Καταδίκασε ρητά την βία όπλων μέσω της μουσικής, της συνολικής του επιρροής αλλά μέχρι και της κοινοτικής δουλειάς του. Μίλησε ανοιχτά για τις εμπειρίες του όσον αφορά την σχέση του με τις συμμορίες. Χρηματοδότησε βελτιώσεις σε σχολεία της γειτονιάς του και όχι μόνο, και πέρασε χρόνο με μαθητές. Ο Hussle ξεκίνησε ένα εργασιακό περιβάλλον που ονόμασε Vector 90. Πίστευε ότι η περιοχή tou, Crenshaw, ήταν ανεπιτήρητη και ότι οι νέοι θα επωφελούνταν από κοινόχρηστους χώρους εργασίας. Ήθελε οι νέοι να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα επιστήμηs, τεχνολογίαs και μαθηματικών στο εν λόγω κέντρο. Ο Hussle συμμετείχε επίσης στενά στο σχεδιασμό και στα συμβουλευτικά στάδια του έργου ‘Destination Crenshaw’ που σκοπό είχε, (και έχει) να αναδύξει την ιστορία και τον πολιτισμό των Αφρικανών Αμερικανών στη γειτονιά του. Τον Μάρτιο του 2019, ο Hussle είχε επικοινωνήσει με αξιωματούχους του LAPD για να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ εκείνου και της εταιρείας Roc Nation (ιδρυμένη από τον Jay-Z) σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να αποτρέψουν τη βία των συμμοριών στο Νότιο Λος Άντζελες. H συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου. Ο Nipsey δολοφονήθηκε στις 31 Μαρτίου.

I got a question/ How’d he make it this far? How the fuck did it begin? A Trump rally sounds like Hitler in Berlin.

Advertisements

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0